Carl Georg Rasmussen – manden bag Leitra velomobilerne

(re-printed with permission from Cykelvalg.dk, which is closing down soon. Video with English subtitles at the end of the article)

forbindelse med at vi lavede en grafik om kabinecykler, så kom jeg til at maile lidt sammen med Carl Georg Rasmussen – manden der står bag Leitra velomobilerne. Den chance kunne jeg ikke lade gå fra mig, så her fortæller Carl Georg lidt om baggrunden for Leitra’erne:

Før Leitra’erne

Flyvemaskiner og cykler har altid facineret mig. De åbner verden og giver en skøn følelse af frihed. De gør dig mobil ved hjælp af rafineret teknik.

Derfor blev jeg tidligt svæveflyver og privatpilot og engageret i flykonstruktion. Jeg blev civiling. med en PhD i fysik og derefter ansat i industrien som forskningschef. Det medførte mange rejser, ofte i privatfly med en cykel i bagagen. Cyklen gjorde det muligt at fortsætte ved egen kraft nede på jorden.

En tid blev jeg knyttet til miljøministeriet som støjekspert, med speciale i vej- og lufthavnsstøj. Senere vendte jeg tilbage til DTU som leder af forsknings- og informationssekretariatet.

Oliekrisen og den første Leitra

Leitra Azoerne

På DTU medvirkede jeg, som medlem af Polyteknisk Flyvegruppe, i konstruktion og bygning af svæve- og motorfly. Så kom den første oliekrise, hvor benzinprisen røg i vejret, og få år efter kom så anden oliekrise, hvor regeringen måtte gribe til forbud mod bilkørsel om søndagen. Motorvejene lå frit tilgængelige for os cyklister.

Det var en herlig tid, men på en alvorlig braggrund Der tegnede sig et perspektiv, hvor der måtte findes andre og mere bæredygtige transportmidler med mindre energiforbrug. Det ledte mig til ideen om at udvikle en moderne kabinecykel/velomobil, og dermed kom Leitra’en til verden (LEt Individuel TRAnsport).

Jeg afprøvede Leitra’en i en række motionsløb, f.eks flere gange Sjælland Rundt, og derefter i Trondheim-Oslo og Paris-Brest-Paris, som den første langturs-velomobilist i Europa.

Mere end 300 solgte Leitra’er

I 1991 sagde jeg min stilling på DTU op og gjorde mig fuldtids selvstændig med udvikling og produktion af velomobiler. Salget i Danmark gik trægt, men det lykkedes at sælge mere end 300 Leitra’er i Europa, USA og Fjernøsten.

Især tyskerne viste stor interesse, og de er stadig de mest trofaste kunder. Det var noget af en udfordring, når der mødte en kæmpe på 2 m op, eller en lille dame på kun 1,5 m. Så det var nødvendigt at bygge flere størrelser.

For at stimulere interessen for velomobiler, startede jeg i 1993 en serie “European Velomobile Design Seminars”. Det første fandt sted på DTU, og siden er der afholdt 4 seminarer i Schweiz, Tyskland og Holland og
2 mere i Danmark, alle veldokumenteret med Seminar Proceedings. Det 8. seminar er planlagt til Østrig i sommeren 2015.

Leitra Wildcat til lowriders

Leitra Wildcats

Det har givet en vældig stimulans til velomobiludviklingen, og der er siden århundredskiftet blomstret en skov af producenter op i Europa, især i Tyskland og Holland. Velomobiler til race er særlig populære. De er meget lave og smalle for at opnå højere hastighed. Der finder hvert år mange hastighedskonkurrencer sted i Europa og USA.

Som svar på denne trend, har jeg udviklet en kåbe til lave trehjulede liggecykler. Den har fået navnet “Wildcat” og er foreløbig solgt til kunder i Tyskland, Frankrig, Thailand, Sydkorea og USA. Den klassiske Leitra er ikke bygget til race.

Til praktisk dagligdags brug og til lange ferieture stilles andre krav, først og fremmest bagagekapacitet, komfort, manøvreevne og sikkerhed. Udstyret med en el-hjælpemotor virker en Leitra som en mikrobil, blot med
den ekstra finesse, at man selv kan hjælpe til med drivkraften. Pedalkraft er også godt at have i reserve, hvis batteriet løber tør i utide.

Jeg kører dog mest velomobil uden motorstøtte – for motionens skyld. Det bliver til ca 12.000 km om året (Jeg har ingen bil de sidste 30 år).

Alle Leitra’er er specialbyggede

Leitra barnesæde

Der findes ikke to helt ens Leitra’er. Alle er bygget efter kundens specifikationer, både med hensyn til størrelse, farve og udstyr. I Tyskland har en gruppe læger skiftet lægebilen ud med en Leitra. De tramper lystigt rundt på hjemmebesøg hos deres patienter – med lægetasken i bagagerummet. De siger: “Så er vi mere overbevisende, når vi ordinerer motion til overvægtige klienter”.

Unge fædre og mødre har fået indbygget barnesæde i Leitra’en, eller de hægter en trailer på til de lidt større børn.

Wildcat og Leitra er produceret på licens i henholdsvis Frankrig (www.velovergne.fr) og Østrig (www.bike-revolution.at), sidstnævnte under navnet Leitra Avance.


Vil du høre mere om Carl Georg og hans Leitra’er, så er her en video hvor han fortæller: